2022.01.14 11:50 – (Koncz Mars János)

Elkészült a „Humán kvartett” korrektúrázása és szerkesztése

A decemberi szerződésbontásom után átgondolva a lehetőségeimet, úgy döntöttem, hogy a „Humán kvartett” című kisregénygyűjteményemet is magánkiadásban adom ki, mint az eddigi könyveimet. Erről azóta folytak tárgyalásaim más kiadókkal és lehet, hogy mégsem kötöm az ebet a karóhoz, viszont a szöveg korrektúrázását és szerkesztését mindenképp magam végeztem el. Természetesen átnézik mások is, hiszen nem szeretnék olyasmit kiadni a kezemből, ami silány minőségű, azonban a korábbi szerkesztési próbálkozásnál nagy gondom volt az, hogy érzésem szerint a munkát végző szerkesztő egyszerűen nem értette meg, hogy miről szól az írás. Ezt a hibát így, a jelen formában talán sikerül kiküszöbölni, hiszen mivel én írtam a szöveget, így én pontosan tudom, hogy mit és hogyan kívántam elmondani.

A hibajavítás nem egyszerű feladat! Végeredményben jó is volt, hogy egy kicsit pihentettem a szöveget, így könnyebben el tudtam picit távolodni az egésztől, s egy külső szemlélőhöz hasonlóan megítélni mindazt, amit „papírra vetettem”. Érzésem szerint ezt a munkamódszert fogom alkalmazni a későbbiekben is, mert ez sokkal hatásosabbnak bizonyult, mint az, amikor a mű elkészülte után azonnal nekiláttam javítani. Ilyenkor ugyanis az ember még túlságosan „benne van” a történetben és simán átsiklik mind a helyesírási, mind a szerkesztési hibák felett.

A „Humán kvartett” tehát mindenképp meg fog jelenni mind papíralapú, klasszikus könyvként, mind pedig később e-book formátumban. Bízom benne, hogy legalább olyan sikeres lesz, mint az első novellagyűjteményem, a „Felelőtlen próféta”, vagy az első önálló novellám, „A kártevő”.

„Felelőtlen próféta” megvásárolható (képre kattintva):

„A kártevő” megvásárolható (képre kattintva):

cikk_human_kvartett_szerkesztes_vege